Pengegaver til børn

Der gælder særlige regler om afgifter for så vidt angår pengegaver til børn. Op til en vis beløbsgrænse kan du afgiftsfrit give gaver til dine børn.

Du kan give hvert barn op til 65.700 kroner pr. år (2019-sats). Du kan også give hvert barnebarn det samme beløb. Du kan ydermere give dine svigerbørn 23.000 kroner afgiftsfrit hvert eneste år (2019-sats).

I 2018 var satserne på henholdsvis 64.300 kr. for børn og 22.500 kr. for svigerbørn.

Et eksempel kan illustrere dette:

Jeg har 3 børn. Et af mine børn er gift. Jeg vil gerne glæde dem økonomisk og overfører penge vederlagsfrit til dem.

Jeg må give 65.700 kroner til hvert af mine tre børn, altså samlet 197.100 kroner. Derudover kan jeg overføre 23.000 kroner afgiftsfrit til mit ene barns ægtefælle, altså samlet 220.100 kroner.

Dette kan jeg gøre hvert år.

Havde et af mine børn i ovenstående eksempel selv et barn – altså mit barnebarn – ville jeg have mulighed for også at give dette barn en gave på op til 65.700 kroner hvert år.

Der stilles ikke krav om, at man opretter et såkaldt gavebrev, når man giver gaver til sine børn. Det kan dog være en god idé – hvis man vil knytte vilkår til gaven (om f.eks. særeje) eller hvis man vil sikre sig bevis for, hvornår gaven blev givet.

Læs mere om gode grunde til at oprette et gavebrev

Vil du give gaver til andre end ovenstående personer, kan du evt. se vores oversigt over gaveafgift.

Giv forskud på arv

At give pengegaver til børn hvert år er en mulighed for at give et “arveforskud“. Men hvor et almindeligt arveforskud senere fratrækkes i den faldne arv, skal en pengegave til ens børn ikke trækkes fra i den senere arv.

Vil du overføre større beløb

Hvis du ønsker at overføre et større beløb til dit barn, kan du overveje at udlåne pengene til barnet. Et lån er ikke en gave – og der er derfor ingen gaveafgift. Lånet kan være rente- og afdragsfrit, hvis det i øvrigt er oprettet på anfordringsvilkår (et såkaldt rentefrit familielån/anfordringslån).

Ønsker du at give gaver til barnet, kan gaven bestå i, at du eftergiver en del af lånet (f.eks. 65.700 kroner) – derved bliver restgælden mindre.

MinAdvokat.dk kan hjælpe med oprettelsen af såvel et rentefrit familielån som med pengegaver til børn og dertilhørende gavebreve.

P.S.
Vi hjælper ofte klienter fra hele landet med rådgivning om gaver, udfærdigelse af gavebreve, arveforskudskontrakter, og gældsbreve om familielån.

Spar tid ved at kontakte os nu via internettet – vi oplyser fast pris, før vi går i gang.