Ring tlf. 8618 6846 (kl. 9-15)

Pengegaver til børn

Der gælder særlige regler om afgifter for så vidt angår pengegaver til børn. Op til en vis beløbsgrænse kan du afgiftsfrit give gaver til dine børn.

Du kan give hvert barn op til 74.100 kr. (2024-sats) pr. år. Du kan også give hvert barnebarn det samme beløb. Du kan ydermere give dine svigerbørn 25.900 kr. (2024-sats) afgiftsfrit hvert eneste år.

Et eksempel kan illustrere dette:

Jeg har to børn. Et af mine børn er gift. Jeg vil gerne glæde dem økonomisk og overfører penge vederlagsfrit til dem.

Jeg må give 74.100 kr. (2024-sats) til hvert af mine to børn, altså samlet (2*74.100) 148.100 kr. Derudover kan jeg overføre 25.900 kr. (2024-sats) afgiftsfrit til mit ene barns ægtefælle.

Dette kan jeg gøre hvert år.

Havde et af mine børn i ovenstående eksempel selv et barn – altså mit barnebarn – ville jeg have mulighed for også at give dette barn en gave på op til 74.100 kr. (2024-sats) hvert år.

Læs mere om hvor mange penge man må give til sine børn.

Gaveafgifter 2023

Beløbsgrænsen for gaveafgift i 2023 for gaver til ens børn er 71.500 (2023-tal)

Beløbsgrænsen for gaver til ens svigerbørn er i 2023 25.000 (2023-tal)

Gaveafgifter 2024

Beløbsgrænsen i 2024 for afgiftsfrie gaver til ens børn er 74.100 kr. (2024-sats)

Beløbsgrænsen for gaver til ens svigerbørn er i 2024 25.900 kr. (2024-sats)

Fremtidsfuldmagt og pengegaver

Med en fremtidsfuldmagt kan du vælge, hvem der skal handle på dine vegne, såfremt du ikke er i stand hertil på grund af eksempelvis sygdom. 

Du kan i fremtidsfuldmagten bestemme, at en tradition med afgiftsfrie pengegaver kan videreføres.

Du kan læse mere om fremtidsfuldmagten og pengegaver her →

Hvorfor det er en god idé at lave et gavebrev?

Gavebrevet kan bruges som dokumentation overfor SKAT og andre relevante myndigher og personer. På denne måde forebygger man derfor misforståelser om, hvorvidt der er ydet en gave eller andet.

Der stilles ikke krav om, at man opretter et såkaldt gavebrev, når man giver gaver til sine børn. Det kan dog være en god idé – hvis man vil knytte vilkår til gaven (om f.eks. særeje) eller hvis man vil sikre sig bevis for, hvornår gaven blev givet.

Hvis du vil gøre gaven til modtagerens særeje – hvilket typisk er en god idé – skal du af bevismæssige årsager oprette et gavebrev. Du kan ikke senere gøre en gave til særeje med tilbagevirkende kraft.

Vil du give gaver til andre end ovenstående personer, kan du evt. se vores oversigt over gaveafgift.

Læs mere om gode grunde til at oprette et gavebrev →

Gave advokat skabelon
Hvilke regler hvis du gifter dig med en fra et andet land?

"Hvem arver dig"-testen

Hvis du er i tvivl, om hvem der arver dig, eller hvis du blot ønsker advokatens råd i din familiesituation, kan du prøve vores gratis arvetest her.

Giv forskud på arv

At give pengegaver til børn hvert år er en mulighed for at give et “arveforskud“. Men hvor et almindeligt arveforskud senere fratrækkes i den faldne arv, skal en pengegave til ens børn ikke trækkes fra i den senere arv.

Vil du overføre større beløb?

Hvis du ønsker at overføre et større beløb til dit barn, kan du overveje at udlåne pengene til barnet. Et lån er ikke en gave – og der er derfor ingen gaveafgift. Lånet kan være rente- og afdragsfrit, hvis det i øvrigt er oprettet på anfordringsvilkår (et såkaldt rentefrit familielån/anfordringslån).

Ønsker du at give gaver til barnet, kan gaven bestå i, at du eftergiver en del af lånet (f.eks. 69.500 kroner) – derved bliver restgælden mindre. Læs eventuelt mere om denne kombination af familielån og gaver.

MinAdvokat.dk kan hjælpe med oprettelsen af såvel et rentefrit familielån og gavebreve.

Hvad koster et gavebrev?

Prisen for oprettelse af et gavebrev er kr. 2.550,00.

Inkluderet i prisen er et gavebrev, parat til underskrift af giveren og modtageren. Du modtager samtidig et ekstra gavebrev,  som du kan bruge, hvis du senere vil give gaver igen.

Det ekstra gavebrev er uden beløbsangivelse og kan benyttes flere gange.

Hvad er inkluderet i prisen, når man bestiller et gavebrev?

  • Du modtager et udkast til gavebrev, som er parat til underskrift af giveren og modtageren. Har du spørgsmål om juraen, eller tilføjelser/rettelser, afklares det via telefon eller e-mail, alt efter hvad du foretrækker.
  • Du får samtidig et ekstra gavebrev, som du kan benytte, hvis du senere skulle ønske at give gaver igen. Det ekstra gavebrev er uden beløbsangivelse og kan benyttes flere gange.

Gavebreve skal ikke tinglyses, stemples eller lignende – det er blot at udfylde gavebrevet og overføre beløbet/give gaven.

Ønsker du at bestille et gavebrev, kan det gøres ved at udfylde nedenstående spørgeskema:

Når du har klikket på Bestil, modtager advokaten din bestilling og laver et udkast til gavebrev.

Du får det tilsendt pr. e-mail om ca. tre uger, sammen med en uddybende forklaring og et ekstra gavebrev til evt. senere brug. Du får samtidig en faktura, som du kan betale via netbank.