Pengegaver til børn

Der gælder særlige regler om afgifter for så vidt angår pengegaver til børn. Op til en vis beløbsgrænse kan du afgiftsfrit give gaver til dine børn.

Du kan give hvert barn op til 67.100 kroner pr. år (2020-sats). Du kan også give hvert barnebarn det samme beløb. Du kan ydermere give dine svigerbørn 23.500 kroner afgiftsfrit hvert eneste år (2020-sats).

I 2019 var satserne på henholdsvis 65.700 kr. for børn og 23.000 kr. for svigerbørn.

Et eksempel kan illustrere dette:

Jeg har 3 børn. Et af mine børn er gift. Jeg vil gerne glæde dem økonomisk og overfører penge vederlagsfrit til dem.

Jeg må give 67.100 kroner til hvert af mine tre børn, altså samlet 201.300 kroner. Derudover kan jeg overføre 23.500 kroner afgiftsfrit til mit ene barns ægtefælle, altså samlet 223.800 kroner.

Dette kan jeg gøre hvert år.

Havde et af mine børn i ovenstående eksempel selv et barn – altså mit barnebarn – ville jeg have mulighed for også at give dette barn en gave på op til 67.100 kroner hvert år.

Hvorfor det er en god idé at lave et gavebrev?

Gavebrevet kan bruges som dokumentation overfor SKAT og andre relevante myndigher og personer. På denne måde forebygger man derfor misforståelser om, hvorvidt der er ydet en gave eller andet.

Der stilles ikke krav om, at man opretter et såkaldt gavebrev, når man giver gaver til sine børn. Det kan dog være en god idé – hvis man vil knytte vilkår til gaven (om f.eks. særeje) eller hvis man vil sikre sig bevis for, hvornår gaven blev givet.

Læs mere om gode grunde til at oprette et gavebrev

Gavebrev

Vil du give gaver til andre end ovenstående personer, kan du evt. se vores oversigt over gaveafgift.

Giv forskud på arv

At give pengegaver til børn hvert år er en mulighed for at give et “arveforskud“. Men hvor et almindeligt arveforskud senere fratrækkes i den faldne arv, skal en pengegave til ens børn ikke trækkes fra i den senere arv.

Vil du overføre større beløb?

Hvis du ønsker at overføre et større beløb til dit barn, kan du overveje at udlåne pengene til barnet. Et lån er ikke en gave – og der er derfor ingen gaveafgift. Lånet kan være rente- og afdragsfrit, hvis det i øvrigt er oprettet på anfordringsvilkår (et såkaldt rentefrit familielån/anfordringslån).

Ønsker du at give gaver til barnet, kan gaven bestå i, at du eftergiver en del af lånet (f.eks. 67.100 kroner) – derved bliver restgælden mindre.

MinAdvokat.dk kan hjælpe med oprettelsen af såvel et rentefrit familielån som med pengegaver til børn og dertilhørende gavebreve.

Bestil eller læs mere her om rentefrit familielån

Hvad er inkluderet i prisen, når man bestiller et gavebrev?

  • Du modtager et udkast til gavebrev, som er parat til underskrift af giveren og modtageren. Har du spørgsmål om juraen, eller tilføjelser/rettelser, afklares det via telefon eller e-mail, alt efter hvad du foretrækker.
  • Du får samtidig et ekstra gavebrev, som du kan benytte, hvis du senere skulle ønske at give gaver igen. Det ekstra gavebrev er uden beløbsangivelse og kan benyttes flere gange.

Prisen er 1.750 kr. inkl. moms. Gavebreve skal ikke tinglyses, stemples eller lignende – det er blot at udfylde gavebrevet og overføre beløbet/give gaven.

Ønsker du at bestille et gavebrev, kan det gøres ved at udfylde nedenstående spørgeskema:

Når du har klikket på Bestil, modtager advokaten din bestilling og laver et udkast til gavebrev.

Du får det tilsendt pr. e-mail om ca. 10 dage, sammen med en uddybende forklaring og et ekstra gavebrev til evt. senere brug. Du får samtidig en faktura på kr. 1.750 inkl. moms, som du kan betale via netbank.