Ring tlf. 8618 6846 (kl. 9-16)

Pengegaver til børn

Der gælder særlige regler om afgifter for så vidt angår pengegaver til børn. Op til en vis beløbsgrænse kan du afgiftsfrit give gaver til dine børn.

Du kan give hvert barn op til 68.700 kroner pr. år (2021-sats). Du kan også give hvert barnebarn det samme beløb. Du kan ydermere give dine svigerbørn 24.000 kroner afgiftsfrit hvert eneste år (2021-sats).

Et eksempel kan illustrere dette:

Jeg har 3 børn. Et af mine børn er gift. Jeg vil gerne glæde dem økonomisk og overfører penge vederlagsfrit til dem.

Jeg må give 68.700 kroner til hvert af mine tre børn, altså samlet 206.100 kroner. Derudover kan jeg overføre 24.000 kroner afgiftsfrit til mit ene barns ægtefælle, altså samlet 230.100 kroner.

Dette kan jeg gøre hvert år.

Havde et af mine børn i ovenstående eksempel selv et barn – altså mit barnebarn – ville jeg have mulighed for også at give dette barn en gave på op til 68.700 kroner hvert år.

Gaveafgifter 2021

Beløbsgrænsen for gaveafgift i 2021 for gaver til ens børn er 68.700 kr.

Beløbsgrænsen for gaver til ens svigerbørn er gaveafgiften i 2021 24.000 kr.

Hvilke regler hvis du gifter dig med en fra et andet land?

"Hvem arver dig"-testen

Hvis du er i tvivl, om hvem der arver dig, eller hvis du blot ønsker advokatens råd i din familiesituation, kan du prøve vores gratis arvetest her.

Hvorfor det er en god idé at lave et gavebrev?

Gavebrevet kan bruges som dokumentation overfor SKAT og andre relevante myndigher og personer. På denne måde forebygger man derfor misforståelser om, hvorvidt der er ydet en gave eller andet.

Der stilles ikke krav om, at man opretter et såkaldt gavebrev, når man giver gaver til sine børn. Det kan dog være en god idé – hvis man vil knytte vilkår til gaven (om f.eks. særeje) eller hvis man vil sikre sig bevis for, hvornår gaven blev givet.

Vil du give gaver til andre end ovenstående personer, kan du evt. se vores oversigt over gaveafgift.

Læs mere om gode grunde til at oprette et gavebrev

Giv forskud på arv

At give pengegaver til børn hvert år er en mulighed for at give et “arveforskud“. Men hvor et almindeligt arveforskud senere fratrækkes i den faldne arv, skal en pengegave til ens børn ikke trækkes fra i den senere arv.

Vil du overføre større beløb?

Hvis du ønsker at overføre et større beløb til dit barn, kan du overveje at udlåne pengene til barnet. Et lån er ikke en gave – og der er derfor ingen gaveafgift. Lånet kan være rente- og afdragsfrit, hvis det i øvrigt er oprettet på anfordringsvilkår (et såkaldt rentefrit familielån/anfordringslån).

Ønsker du at give gaver til barnet, kan gaven bestå i, at du eftergiver en del af lånet (f.eks. 68.700 kroner) – derved bliver restgælden mindre.

MinAdvokat.dk kan hjælpe med oprettelsen af såvel et rentefrit familielån som med pengegaver til børn og dertilhørende gavebreve.

Bestil eller læs mere her om rentefrit familielån

Prisen for oprettelse af et gavebrev er kr. 1.750,00. Inkluderet i prisen er et gavebrev, parat til underskrift af giveren og modtageren. Du modtager samtidig et ekstra gavebrev,  som du kan bruge, hvis du senere vil give gaver igen. Det ekstra gavebrev er uden beløbsangivelse og kan benyttes flere gange.

Hvad er inkluderet i prisen, når man bestiller et gavebrev?

  • Du modtager et udkast til gavebrev, som er parat til underskrift af giveren og modtageren. Har du spørgsmål om juraen, eller tilføjelser/rettelser, afklares det via telefon eller e-mail, alt efter hvad du foretrækker.
  • Du får samtidig et ekstra gavebrev, som du kan benytte, hvis du senere skulle ønske at give gaver igen. Det ekstra gavebrev er uden beløbsangivelse og kan benyttes flere gange.

Gavebreve skal ikke tinglyses, stemples eller lignende – det er blot at udfylde gavebrevet og overføre beløbet/give gaven.

Ønsker du at bestille et gavebrev, kan det gøres ved at udfylde nedenstående spørgeskema:

Når du har klikket på Bestil, modtager advokaten din bestilling og laver et udkast til gavebrev.

Du får det tilsendt pr. e-mail om ca. 14 dage, sammen med en uddybende forklaring og et ekstra gavebrev til evt. senere brug. Du får samtidig en faktura, som du kan betale via netbank.