Ring tlf. 8618 6846 (kl. 9-15)

Gaver er ikke arveforskud

Gaver og arveforskud bliver ofte forvekslet i praksis. Også familielån minder om forskud på arv. Juridisk er der dog forskel på begreberne.

Du kan vælge at give dine børn et kontant og afgiftsfrit arveforskud på 71.500 kr. (2023-sats) i stedet for en gave på samme beløb.

Arveforskud ydes, mens giveren er i live – afgiftsmæssigt behandles arveforskud derfor helt som gaver (ikke som arv, trods navnet).

Hvad er så forskellen mellem gaver og arveforskud?

Arveforskud er kendetegnet ved, at beløbet skal trækkes fra i modtagerens arv, når arven efter dig en dag skal fordeles.

Muligheden for arveforskud kan derfor benyttes, hvis du eksempelvis kun giver et af flere børn penge, men alligevel ønsker, at de alle i sidste ende får lige meget.

På dette punkt minder arveforskud om udlån/familielån – også lån til en arving vil blive trukket fra i låntagerens arv, når arven efter dig en dag skal fordeles, medmindre lånet er blevet afdraget eller er blevet forældet i mellemtiden.

Både arveforskud og rentefri lån trækkes fra i modtagerens arv, når arven efter dig en dag skal fordeles.

Gave advokat skabelon

Hvem kan man give arveforskud til?

Rent afgiftsmæssigt behandles arveforskud ligesom gaver. Du kan således give afgiftsfri arveforskud til den samme kreds af personer, som du kan give afgiftsfri pengegaver, men den pågældende skal dog være din arving. Du kan f. eks. ikke give arveforskud til dine børnebørn, hvis dine børn lever, medmindre dine børnebørn i et testamente er indsat til at arv dig.

Yder du arveforskud til andre, f. eks. din søster eller niece, skal modtageren betale indkomstskat på op til ca. 59% af arveforskudsbeløbet, og der gælder ingen afgiftsfri bundbeløb i denne forbindelse.

Ønsker du at yde et arveforskud, anbefales det, at du opretter en ”arveforskudskontrakt” i stedet for et gavebrev, således at det tydeligt fremgår, at der ikke er tale om en gave, men som et egentligt forskud på arv. Kontakt MinAdvokat.dk og hør nærmere – vi hjælper gerne med papirarbejdet.

Hvem kan man yde rentefri lån til?

Lån er fritaget for gaveafgift, uanset lånets størrelse. Det skyldes, at et lån skal tilbagebetales af låntageren – der er ikke tale om en gave. Du kan yde rentefri lån til alle – ikke kun ovennævnte personkreds og arvinger.

Rentefri lån kan kræves tilbagebetalt når som helst – i modsætning til gaver og arveforskud, der ikke kan fortrydes.

Du kan eftergive gælden helt eller delvist ved at give en gave i form af et afdrag på gælden. Du kan her læse mere om rentefri lån og muligheden for at kombinere det med gaver.

P.S.
Vi hjælper ofte klienter fra hele landet med rådgivning om gaver, udfærdigelse af gavebreve, arveforskudskontrakter, ægtepagter og gældsbreve om familielån.

Spar tid ved at kontakte os nu via internettet – vi oplyser fast pris, før vi går i gang.

Ulrik Grønborg

Ulrik Grønborg

Advokat med speciale i familie- og arveret.

Tlf. 8618 6846
e-mail: ug@minadvokat.dk

Om advokaten
Hvilke regler hvis du gifter dig med en fra et andet land?

"Hvem arver dig"-testen

Hvis du er i tvivl, om hvem der arver dig, eller hvis du blot ønsker advokatens råd i din familiesituation, kan du prøve vores gratis arvetest her.