Ring tlf. 8618 6846 (kl. 9-15)

Hvad er en boopgørelse?​

En boopgørelse er en afsluttende opgørelse over dødsboets aktiver og passiver. Boopgørelsen viser en opgørelse over den afdødes samlede dødsbo. Boopgørelsen er dermed et regnskab over afdødes formue. Det er i boopgørelsen, at der laves en afgiftsberegning, og hvor arvens fordeling mellem arvingerne udregnes.

Boopgørelsen udarbejdes i forbindelse med dødsboets afslutning. Det vil sige, at dødsboets juridiske og økonomiske forhold først skal afklares, før at boopgørelsen kan laves. Dette indebærer, at hele afdødes formue skal registreres og værdiansættes. Samtidig skal alle afdødes regninger og mellemværender afvikles.

Der gælder særlige regler omkring værdiansættelse af afdødes aktiver, såsom fast ejendom, køretøjer og indbo. Tidspunktet for aktivernes værdiansættelse kan være skattemæssige konsekvenser. Det kan derfor betale sig at rådføre sig med en dødsboadvokat. I mange situationer, kan der spares flere penge i afgifter og skatter, end dødsboadvokaten afregner for sit arbejde.

Læs mere: Hvad koster det at få lavet en boopgørelse? →

Hvem skal lave boopgørelsen og opgøre boet?

I et privat skifte er det arvingerne selv, der laver boopgørelsen. Arvingerne vil dog ofte hyre en dødsboadvokat til at lave boopgørelsen, idet den kan være vanskelig at udarbejde. Hvis der er udpeget en bobestyrer af Skifteretten, er det bobestyreren, der sørger for, at boopgørelsen udarbejdes.

Hvis arvingerne i et privat skifte selv laver boopgørelsen, er det vigtigt at være opmærksom på at overholde myndighedernes frister for boopgørelsen. Boopgørelsen skal indsendes til Skifteretten senest 15 måneder efter dødsdagen. Skæringsdagen for dødsboets afslutning kan dog senest være 1-årsdagen for dødsfaldet.

Læs mere: Sådan laver du et privat skifte: Guide fra A til Z →

Kan man selv lave en boopgørelse?

I et privat skifte er det arvingerne selv, der udarbejder en boopgørelse. Arvingerne vil dog oftest få bistand fra en dødsboadvokat, idet boopgørelsen i mangle tilfælde kan være kompliceret at lave. Arvingerne er ansvarlige for fejl i boopgørelsen.

Læs mere: Sådan laver du en boopgørelse →

Vi samarbejder om bobehandlingen

Dødsbobehandling kan være kompliceret. Med en dødsboadvokat kan du sikre, at alt går rigtigt til. MinAdvokat er specialister i arveret, så du er i trygge hænder.

1. Udfyld kontaktformularen

Når du har udfyldt kontaktformularen, vil advokaten kontakte dig for at aftale et uforpligtende telefonmøde med dig.

2. Telefonmøde med advokaten

På telefonmødet kan du stille alle dine spørgsmål, og advokaten vil fortælle dig om dine muligheder.

3. Boet behandles

Advokaten står for dødsbobehandlingen, som fx salg og opgørelse af boets aktiver og passiver. Du bliver løbende holdt orienteret.

4. Boopgørelsen færdiggøres

Når boets aktiver og passiver er opgjort udarbejder advokaten en boopgørelse, som viser arvens fordeling og afgifter.

5. Boopgørelsen godkendes

Boopgørelsen sendes først til din godkendelse. Herefter fremsendes den til Skifterettens og Skattestyrelsens gennemgang.

6. Udbetaling af arv

Når Skifteretten og Skattestyrelsen har godkendt boopgørelsen kan arven udbetales til dig. Samtidig betales eventuelle afgifter.

Få professionel hjælp til dødsbobehandlingen

MinAdvokat tilbyder advokatbistand til dødsbobehandlingen til en fast lav pris.

Du kan også ringe til os alle hverdage mellem kl. 9 og 15 på tlf. 8618 6846 
eller skrive direkte pr. e-mail til kk@askt.dk.

Sådan laver du en boopgørelse

En boopgørelse skal indeholde som udgangspunkt indeholder 5 delelementer:

  1. Redegørelse om dødsboet
  2. Regnskabet over aktiver og passiver
  3. Bo- og tillægsboafgiftsberegningen
  4. Arvens fordeling
  5. Kontantafstemning

1. Redegørelse om dødsboet

Boopgørelsen bør indledes med en redegørelse over afdødes familieforhold. Det kan eksempelvis være, hvorvidt afdøde var enlig, gift eller sad i uskiftet bo. Derudover er det vigtigt at anføre, hvor mange børn afdøde eventuelt efterlod sig, samt om der var oprettet et testamente.

Det bør i boopgørelsen anføres, efter hvilke regler, dødsboet er behandlet. Derudover skal det anføres, hvorvidt dødsboet er skattepligtig eller skattefritaget. Du bør rådføre dig med en dødsboadvokat, hvis dødsboet er skattepligtig.

2. Regnskabet over aktiver og passiver

Boopgørelsen skal indeholde alle de aktiver og passiver, som afdøde efterlod sig pr. dødsdagen. Aktiver og passiver skal som udgangspunkt angives til handelsværdien. Handelsværdien er den pris, som man forventelig kunne få ved et salg. Hvis aktivet er blevet vurderet af en professionel, er det vurderingsprisen, der skal bruges. Der gælder særlige regler om fast ejendom, som man bør drøfte med en dødsboadvokat.

3. Bo- og tillægsboafgiftsberegningen

Når regnskabet over aktiver og passiver er udarbejdet, har man den samlede bobeholdning. Denne bobeholdning vil som oftest være afgiftspligtig. Det vil sige, at arvingerne skal betale bo- og tillægsboafgifter af en del af arven. 

Boopgørelsen skal indeholde en beregning af de præcise afgifter. Afgifterne størrelse afhænger af, hvilket slægtsforhold arvingerne havde til afdøde, hvilket år afdødes gik bort i, og hvorvidt der er afgiftsfrie legater eller arv.

Du kan læse mere om bo- og tillægsboafgift her →

4. Arvens fordeling

I boopgørelsen skal man redegøre for, hvordan arven fordeles mellem arvingerne, samt hvem af arvingerne, der overtager de enkelte aktiver. Samtidig skal det beskrives, hvordan bo- og tillægsboafgifterne fordeles. Hvis afdøde har oprettet et gyldigt testamente, skal arven fordeles i overensstemmelse med ønskerne i dette. Hvis afdøde ikke har oprettet testamente, skal arven fordeles i overensstemmelse med arvelovens regler.

Læs mere arv til mindreårige og skifteværger her 

5. Kontantafstemning

Det er normalt, at boopgørelsen afsluttes med en kontantafstemning. Dette skal sikre, at der ikke er sket beregningsfejl undervejs i boopgørelsen. Kontantafstemningen tjekker, om der er lige præcist penge nok i boet, til at udbetale arv, afgifter og lignende.

Boopgørelsen skal være underskrevet af alle arvinger eller eventuelt af én arving med skiftefuldmagt fra de øvrige arvinger.

Domstolsstyrelsen har udarbejdet en skabelon til boopgørelsen. Den kan findes på deres hjemmeside. Boopgørelsen kan dog med fordel også udarbejdes i et regnskabsprogram som Excel. Boopgørelsen kan være et kompliceret dokument, som skal godkendes af Skifteretten og Skattestyrelsen.

Anbefalet advokat særeje

Hvad koster det at få lavet en boopgørelse?

Hos MinAdvokat kan du få bistand til at lave boopgørelsen for en fast pris på 17.500 kr. inkl. moms. Udgiften til dødsboadvokaten skal betales af dødsboet og dermed indgå som et passiv i boopgørelsen. Det vil med andre ord sige, at udgiften er ”fradragsberettiget, idet der spares bo- og tillægsboafgifter til staten.

Dødsboadvokaterne hos MinAdvokat kan desuden bistå med hele dødsbobehandlingen for en fast pris.

Du kan her læse mere om priser for dødsbobehandling →

Gratis telefonmøde med en dødsboadvokat

MinAdvokat tilbyder et gratis telefonmøde med arvingerne, om hvordan de bedst kan komme videre med dødsboet.

Udfyld nedenstående kontaktformular for at blive ringet op.

Du kan ringe alle hverdage ml. kl. 9-15 på tlf.: 8618 6846 eller skrive pr. e-mail: kk@askt.dk.

Medlem af advokatsamfundet
Anbefalet af FamilieAdvokaten.dk
Vores advokatkontor
Picture of Klaus Kjær

Klaus Kjær

Advokatfuldmægtig med speciale i familie- og arveret.

Tlf. 8618 6846
e-mail: kk@askt.dk