Ring tlf. 8618 6846 (kl. 9-15)

Ugifte: Behøver man at blive gift, hvis bare man laver testamente?

Der findes mange misforståelser om arv, testamente og parforhold.

Mange ved, at ugifte samlevende ikke har nogen automatisk arveret efter hinanden i Danmark, uanset samlivets længde (ellers ved de det nu), og har forstået, at et testamente er nødvendigt.

Men et testamente giver ikke ugifte samlevende samme arvemæssige stilling, som hvis de var gift.

Den danske lovgivning indeholder en række regler, der ”favoriserer” par, der vælger at indgå ægteskab – og et testamente kan ikke stille ugifte samlevende helt som hvis de giftede sig.

Med et testamente kan I – såfremt I har børn sammen – som ugifte arve op til 87,5 % efter hinanden. Det er klart bedre end at arve 0% uden et testamente – men man får dog desværre ikke samme arveretlige stilling som hvis I var gift med hinanden:

Testamente for samlevere

Nogle fordele ved ægteskab, som et testamente ikke kan give de ugifte par:

  • Ægtefæller betaler 0 % i boafgift af arven. Ugifte par med testamente skal betale ml. 15% og 36,25% i afgift til staten. Afgiften er 15%, hvis man har boet sammen i to år eller har børn sammen.
  • Som ugift har man ikke mulighed for at sidde i uskiftet bo ved kærestens død. Heller ikke, hvis der oprettes testamente.
  • Ægtefæller er “nærmeste pårørende”, når det drejer sig om pensionsmidler og livsforsikringer. Ugifte par skal ikke på samme måde regne med at være automatisk begunstiget på hinandens pensioner og forsikringer ved dødsfald. Er din pension oprettet før 1.1.2008, kan den ende med at blive udbetalt til barnet – og ikke til den efterladte, ugifte samlever.

Konklusion:

Et testamente er en fremragende ting at oprette, hvis man er et ugift par, der ønsker at sikre hinanden arvemæssigt. Men det vil være forkert at hævde, at et ugift par med testamente står “på samme måde” som hvis de var gift – de to ting er ikke identiske.

P.S. Et sidste tip til kærestepar: Husk at indsætte hinanden som navngivne begunstigede på jeres pensioner og livsforsikringer – og glem ikke ATP, der også udbetaler en dødsfaldssum til ens kæreste under visse betingelser – blandt andet, at man har husket at meddele ATP, at man er kærester.

Opret testamente for kr. 3.750,00.

14 dages returret

Kristian Ravn-Petersen

Kristian Ravn-Petersen

Advokat med speciale i familie- og arveret.

Tlf. 8618 6846
E-mail: krp@minadvokat.dk

Om advokaten