Gifter du dig med en nordmand, en svensker, en islænding eller en finne, skal du være opmærksom på, hvilket lands regler, som regulerer de økonomiske forhold i jeres ægteskab. Dette afgøres af reglerne i Den Nordiske Ægteskabskonvention.
Når I begge har statsborgerskab i et nordiske land – dvs. et af de fem lande Danmark, Norge, Sverige, Island og Finland (samt Grønland, Færøerne og Åland) – gælder loven i det nordiske land, hvor I ved ægteskabets indgåelse bosætter jer. Se Den Nordiske Ægteskabskonvention art. 3, stk. 1.
Såfremt I ikke bor eller bosætter jer i Norden ved ægteskabets indgåelse, vil jeres situation falde uden for konventionen.
Hvilket lands regler, som regulerer jeres ægteskab, vil i stedet bestemmes af Ægtefælleloven og EU-forordningerne nr. 2016/1103 og nr. 2016/1104 om formueforholdet mellem ægtefæller og i registrerede partnerskaber.
Eksempel: Du er gift med en svensker, og I bor begge i Danmark. De danske regler vil finde anvendelse. Se Den Nordiske Ægteskabskonvention art. 3, stk. 1.
Hvis I efterfølgende flytter til et andet nordisk land, vil I være undergivet det lands regler, når I har boet der i 2 år, jf. Den Nordiske Ægteskabskonvention art. 3, stk. 2.
Eksempel: Du er gift med en svensker, og I bor begge i Danmark. Det er som udgangspunkt de danske regler, som vil regulere de økonomiske forhold i jeres ægteskab. På et tidspunkt beslutter I at flytte til Sverige. Når I har boet i Sverige i to år, vil de svenske regler finde anvendelse.
Tilflytterlandets regler, vil dog finde anvendelse straks, såfremt I begge er statsborgere i landet eller én af jer har boet der under ægteskabet.
Eksempel: I er begge danske statsborgere, men boede i Sverige ved ægteskabets indgåelse. Vælger I at flytte til Danmark, vil dansk ret finde anvendelse i jeres ægteskab straks ved flytningen.
Hvis I ønsker at være underlagt et andet lands lov end det, som automatisk er bestemt for jer eller I ikke bryder jer om, at der er usikkerhed om, hvilket lands regler, som gælder for jer, kan I indgå en lovvalgsaftale.
Et lovvalg indebærer, at I på forhånd aftaler, hvilket lands regler, som skal gælde for jer.
I kan vælge frit mellem de nordiske lande, hvor I hver især har bopæl eller har statsborgerskab på tidspunktet for indgåelsen af lovvalgsaftalen.
Eksempel: Du er dansk statsborger, men bosat i Island. Du er gift med en norsk statsborger, som har bosat sig i Sverige. I kan frit vælge mellem de fire landes love.
Ønsker I at tilvælge dansk ret, kan en lovvalgsaftale oprettes ved ægtepagt. Det kan vi hjælpe jer med.
Ønsker I at tilvælge andet end dansk ret, bør I kontakte en lokal advokat, der kan rådgive om korrekt oprettelse af en lovvalgsaftale i det pågældende land.
Læs mere om særlige forhold omkring ægteskab med udlændinge her.
Advokat med speciale i familie- og arveret.
Tlf. 8618 6846
E-mail: krp@minadvokat.dk