Ring tlf. 8618 6846 (kl. 9-15)

Når man skal vælge advokat på nettet

Der findes flere hjemmesider, hvor man kan oprette testamente online.

Hvilken advokat skal man vælge?

De mindre erfarne advokater bør man undgå

Det kræver erfaring og omhu at udfærdige testamentet, så der ikke opstår strid mellem arvingerne.

Fejl og forglemmelser i testamenter kan forårsage tvivl og strid blandt arvingerne, når testamentet en dag læses – og man kan dårligt spørge opretteren om, hvad han/hun mente, når vedkommende først er død.

Nogle services på internettet er oprettet af advokatfirmaer, der primært arbejder med erhvervsjura og selskabsret.

Det kan være et advokatfirma med et flot ry indenfor erhvervsret – men advokatfirmaet har næppe nogen imponerende erfaring med arveret eller testamenters formulering, hvis det ikke er bedømt som værende væsentligt nok til at fremgå af advokatfirmaets hjemmeside.

I visse tilfælde kan man ikke engang se, hvilken advokat, der står bag hjemmesiden – du har derfor ikke mulighed for at undersøge, om advokaten har særlig viden om testamenter.

Og prisen? Den oplyses ikke på forhånd – skønt advokaten burde vide, hvad han/hun har taget for de seneste testamenter, han/hun har udfærdiget og derfor burde være i stand til at sige på forhånd, hvad et testamente koster.
Hvis advokaten arbejder efter “medgået tidsforbrug”, kan det blive dyrt at gå til en uerfaren advokat, der skal bruge mange timer på at udfærdige testamentet – hvilket i sig selv er en god grund til at vælge en advokat, der kan meddele en fast pris på forhånd.

Dit testamente er en så vigtig ting, at det bør skræddersys af en advokat, der er anerkendt specialist og som kan meddele en fast pris fra starten.

Discount-sites fra ikke-advokater bør man undgå

Der findes også testamenteservices på internettet, der er oprettet af ikke-advokater.

Her skal du som forbruger virkelig træde varsomt.

Når en hjemmeside direkte meddeler, at det ikke er uddannede advokater, der står bag, kan du jo dårligt tillade dig senere at blive skuffet, hvis det viser sig, at testamentet mangler væsentlige bestemmelser.

Ofte vil du ikke selv kunne spotte fejlene, når du læser testamentet – medmindre du har indgående kendskab til arveloven.

Sådanne sites vil ofte kunne genkendes ved at være oprettet af en ”jurist” – hvilket ikke er en beskyttet titel som ”advokat”. Enkelte jurister har over 30 års erfaring med familiejura og er omhyggelige – andre er nystartede uden faglig erfaring eller ansvarsforsikring.

Man kan med andre ord også købe sit testamente for billigt – og et discount-testamente kan ikke sammenlignes med et advokattestamente, der er skræddersyet af en specialist. Dine arvinger vil opleve forskellen.

Hvad skal jeg vælge?

Oprettelse af testamente er en alvorlig sag – og næppe noget, du har tænkt dig at gøre ofte. Det er værd at sørge for, at testamentet bliver lavet ordentligt første gang.

Tjek følgende, når du skal navigere i ”testamente-junglen” blandt testamentehjemmesider:

  1. Kan jeg se, hvem der står bag hjemmesiden?
  2. Er vedkommende uddannet advokat – eller kalder vedkommende sig ”jurist” (jurist og advokat er IKKE det samme).
  3. Er prisen oplyst tydeligt og inklusiv moms – eller vil man først oplyse et ”cirkabeløb”, når du har bundet dig til at benytte firmaet?
  4. Hvor mange års erfaring har vedkommende med testamenter? Hvor mange testamenter har vedkommende skrevet?
  5. Har vedkommende overhovedet omtalt at have testamenter som sit faglige speciale – eller er det snarere selskabsjura og bolighandler, vedkommende har flair for?
  6. Er vedkommende registreret medlem af Danske Familieadvokater? (Det vil ofte vise, at vedkommende har interesse for familie- og arveret)
  7. Bliver testamentet gennemgået af mere end en advokat? (fire øjne ser altid bedre end to – og risikoen for forglemmelser nedsættes)

P.S. Ovenstående er subjektive råd, baseret på gennemlæsning af fejlfyldte testamenter fra hele landet. Det er ikke ment som en kritik af specifikke websteder. Forfatteren arbejder selv dagligt med at skrive testamenter.

Ulrik Grønborg

Ulrik Grønborg

Advokat med speciale i familie- og arveret.

Tlf. 8618 6846
e-mail: ug@minadvokat.dk

Om advokaten