Kan jeg lave et gør-det-selv testamente?

“Du kan lave dit testamente selv – men det er en stor risiko at tage”, siger advokaten.

Retligt er der intet, der forhindrer dig i at lave dit testamente selv. Der er ingen “advokattvang” i forbindelse med oprettelsen af et testamente, og når du senere får det underskrevet hos en notar tjekker denne ikke det faktuelle indhold af testamentet.

Testamenter er dog komplicerede, juridiske dokumenter. Laver man selv testamentet uden at have den nødvendige faglige ballast, risikerer man også at lave fejl – fejl, der går ud over arvingerne, fordi fejlene typisk først opdages efter ens død.

Hyppige fejl i “hjemmelavede testamenter” er blandt andet:

  • Manglende stillingtagen til “dødsfaldsrækkefølger” – at den ældste f.eks. kan leve længst
  • Vage og uigennemtænkte bestemmelser, der giver anledning til fortolkningstvivl blandt de efterladte
  • At der er dele af formuen, der ikke er omtalt i testamentet – hvem skal arve det?
  • At ægtefæller med børn fra tidligere forhold ikke har sørget for en ensartet deling blandt børnene ved længstlevendes død
  • Utilsigtet udelukkelse af uskiftet bo pga. bestemmelser om arv, der skal udredes straks ved den ene ægtefælles død

Og mange flere. Se evt. listen over typiske fejl i testamenter.

Ovenstående fejl kan medføre, at testamentet skaber en helt anden deling end tilsigtet af testator. Det er en stor risiko at tage – især fordi det i dag er billigt og ukompliceret at oprette et gennemarbejdet advokattestamente.

Gør-det-selv – med advokathjælp på nettet

Hvis du tager dig tid til at svare på en række spørgsmål i et særligt spørgeskema, kan du oprette et notartestamente online til lavere pris end normalt.

Hos MinAdvokat.dk kan du “skræddersy” dit testamente online med kyndig advokatbistand. Spørgeskemaet giver dig mulighed for at indsætte en række individuelle bestemmelser og du får en gennemgang af udkastet med en advokat med speciale i arveret.

Prisen er 3.250 kroner inkl. moms. Dette er lavere end normalt for et advokattestamente, men det skyldes, at du selv har brugt tid på komme med de faktiske oplysninger – advokaten kan fokusere på de juridiske formuleringer.

Alle vores testamenter bliver gennemgået af minimum 2 advokater. Vi indestår for, at testamentet afspejler dine præcise ønsker til arvens fordeling.

Et gratis testamente kan i sidste ende blive dyrt

Et gør-det-selv-testamente kan skabe megen tvivl og give grobund for arvestridigheder, når testator går bort. Testator kan til den tid ikke selv svare på, hvad der egentlig blev ment med testamentet.
Opret dit testamente ved at udfylde spørgeskemaet og få sikkerhed i dag.

P.S: Har du allerede købt en gør-det-selv formular på nettet, men vil nu i stedet have et testamente med advokathjælp? Vi kan ofte sørge for, at du får pengene tilbage for standardformularen, samtidig med at du bestiller et testamente hos MinAdvokat – så du ikke skal betale for to testamenter. Kontakt os pr. e-mail og hør nærmere.

Ulrik Grønborg

Ulrik Grønborg

Advokat med speciale i familie- og arveret.

Tlf. 8618 6846
e-mail: ug@minadvokat.dk

Om advokaten