Ring tlf. 8618 6846 (kl. 9-15)

Oprettelse af testamente, når man sidder i uskiftet bo?

Jeg har et spørgsmål vedr. oprettelse af testamente:

Min mor ønsker at oprette et testamente, hvor hun ønsker at begrænse min brors arv til det mindst mulige.

Min mor sidder i uskiftet bo efter min fars død i 2003. Mine forældre har ingen særbørn, men kun 2 fællesbørn (min bror og jeg)

Hvis min mor ikke havde siddet i uskiftet bo kunne hun disponere over hele, men hvordan ser det ud når hun sidder i uskiftet bo?

Hvordan skal arven fordeles hvis vi forudsætter at min bror skal have mindst muligt og jeg resten ?

På forhånd tak for dit svar.

Svar:

Tak for dit spørgsmål.

Det er helt korrekt, at din mor ikke kan oprette et testamente vedrørende alle midlerne, når hun er enke og sidder i uskiftet bo.

Konkret kan din mor disponere over sin friarv, dvs. 75% af den del af det uskiftede bo, der falder i arv fra hende.

Det er ½ af den samlede formue, der falder i arv efter hende – den anden halvdel er rettelig arv fra jeres far, som blot endnu ikke er opgjort og udbetalt til jer.

Med andre ord kan hun i et testamente disponere frit over 3/8 (37,5%) af det samlede uskiftede bo.

Mere præcist vil det uskiftede bo skulle deles som følger, såfremt hun opretter et testamente, hvor du skal arve mest muligt og det skiftes ved hendes død:

50% af det uskiftede bo er som nævnt fædrene arv, dvs. ¼ til din bror og ¼ til dig. Jeg forudsætter, at din far aldrig oprettede noget testamente.

Tvangsarv fra jeres mor er ¼ af hendes 50%, dvs. 1/8 af det samlede uskiftede bo til deling mellem hendes to børn. Hvert barn får 1/16 i tvangsarv efter hende.

Samlet arv til din bror er således 5/16, svarende til 31,25 %.

Som testamentet vil blive udformet, tillægges hele friarven efter jeres mor på 3/8 af det uskiftede bo til dig, således at du samlet set arver (1/4 i fædrene arv, 1/16 i tvangsarv fra din mor og 3/8 i friarv fra din mor) 11/16 af det samlede uskiftede bo, svarende til 68,75 %.

Jeg skal gerne bistå med at oprette et testamente for din mor – jeg har tidligere oprettet lignende testamenter.

Indtast navne m.v. via spørgeskemaet. Herefter vil jeg lave et udkast til testamente og sende det til din mor til gennemsyn. Når hun har læst udkastet, kan hun og jeg tage en snak om sagen pr. telefon.

Du er velkommen til at vende tilbage, hvis du har yderligere spørgsmål.

Med venlig hilsen

Ulrik Grønborg