Opret ægtepagt med advokathjælp

Med MinAdvokat får du:

Bestil aegtepagt her

headerarrow

Sådan opretter du en ægtepagt

https://aegtepagt.minadvokat.dk/

Vi skal snart giftes

https://aegtepagt.minadvokat.dk/

Vi er gift

Ægtepagter


Ægtepagters rygte er dårligere end de fortjener

En ægtepagt er reelt en skriftlig aftale, hvor I som par tager stilling til en række væsentlige økonomiske spørgsmål – i god tid inden det bliver aktuelt.

Det kræver, at man som par er i stand til at tage en åben snak om “svære” spørgsmål. Hvordan forventer I hver især at være  stillet økonomisk, hvis I skulle blive skilt? Hvad svarede din ægtefælle, da du spurgte? Det er et tegn på et stærkt parforhold, at man er i stand til at tale sammen om sådanne spørgsmål.

Hvis I er enige om, at det vil være mest fair at dele alt hvad I ejer, samt alt hvad I hver især havde med ind i ægteskabet – behøver I ikke foretage jer noget. Så passer den almindelige regel om fælleseje også på jeres ægteskab.

Vær dog opmærksom på, at såfremt I mener, at I også skal være fælles om jeres pensionsopsparinger, kræver det en særskilt aftale i form af ægtepagt. Den almindelige regel i Danmark er nemlig, at sædvanlige pensioner ikke deles, uanset om pengene er opsparet under ægteskabet.

Ægtepagter er ikke kun “noget med særeje”

En ægtepagt bliver traditionelt opfattet som et dokument, hvor man aftaler særeje. Særeje kan bestemt være relevant at overveje i mange ægteskaber (se artiklen Gifter du dig til penge eller gæld?), men ægtepagter er faktisk andet og mere end “særeje ved skilsmisse” – det kan også være en måde at stille hinanden bedre på:

 1. Man skal oprette en ægtepagt, hvis man anser alderdomsopsparing som et fælles projekt. Ægtepagter om pensionsdeling har tusinder af ægtepar oprettet siden det blev et lovkrav i 2007.

 2. Hvis man vil give sin kone en gave, hvis værdi overstiger “julegaveniveau” (eksempelvis halvdelen af huset), kræver det gaveægtepagt, hvis gaveoverdragelsen skal være gyldig

 3. Mange opretter ægtepagt om kombinationssæreje for at stille ægtefællen bedre arvemæssigt ved dødsfald. Eksempelvis i familier, hvor der er børn fra tidligere forhold, som skal arve mindst muligt.

Med en ægtepagt er det i det hele taget muligt at “skræddersy” den økonomiske ordning, som passer bedst til ens eget ægteskab:

 • skal pensioner deles ligeligt ved skilsmisse,
 • skal huset skifte ejer, så det fremover kun står i den enes navn, eller
 • skal modtagen arv være særeje
  Alt dette kan kun aftales i form af en ægtepagt.

Hvis du vil vide mere – er det gratis at spørge

Hos MinAdvokat.dk svarer vi ofte på spørgsmål om valg af ægtepagt og bistår med at formulere ægtepagten juridisk korrekt.

Der findes grundlæggende 3 typer ægtepagter:

 1. Ægtepagter om særeje
 2. Ægtepagter om pensionsdeling
 3. Ægtepagter om gaver

1. Ægtepagter om særeje

En ægtepagt om særeje er en aftale om, hvad der ikke skal deles ved en eventuel skilsmisse. Gøres f.eks. mandens virksomhed til hans særeje, skal virksomhedens værdi ikke deles, hvis en skilsmisse en dag måtte blive relevant.

Hvis du vil læse mere om, hvem der generelt bør overveje at oprette særeje, kan du med fordel læse artiklen  Gifter du dig til penge eller gæld?.

Hvis du vil vide mere specifik, hvad du skal tage stilling til ved ægtepagtens formulering, kan du gå videre til Hvilken type særeje skal ægtefæller vælge? (svaret er “kombinationssæreje” for de fleste).

2. Ægtepagter om pensionsdeling

Selvom man har “fælleseje” i sit ægteskab, omfatter dette ikke ægtefællernes respektive opsparinger til pension. Dette er desværre noget, som mange ikke ved.

Pensioner har siden 1.1.2007 været en art “særeje”, således at forstå, at sædvanlige pensioner ikke deles ved skilsmisse. Kun helt ekstraordinære pensioner (f.eks. pensioner oprettet som supplement til ens almindelige pension) skal deles.

Siden lovens ikrafttræden har der været meget, meget få sager, hvor en ægtefælle har haft held til at overbevise en domstol om, at den anden ægtefælles pensionsordninger var “ekstraordinære”/urimelige og derfor skulle deles i anledning af en skilsmisse.

Hvis man med andre ord vil være sikker på, at pensioner indgår i den lige deling ved skilsmisse, skal man oprette en ægtepagt om pensionsdeling – hvilket vi gerne hjælper med.

3. Ægtepagter om gaver

Hvis man vil give sin ægtefælle en betydelig gave, eksempelvis halvdelen af ens aktiedepot eller hvis man vil overdrage huset helt eller delvist til sin ægtefælle, kræver det oprettelse af gaveægtepagt.

Husoverdragelser mellem ægtefæller sker erfaringsmæssigt kun sjældent til fuld markedspris – der vil som klar hovedregel være et element af gave i overdragelsen. Gaveægtepagter – ikke “købsaftaler” eller “skøde”  – er derfor det rette dokument at oprette. Gaveægtepagten vil tjene som adkomstdokument og blive tinglyst.

Det har vi en særskilt artikel om her: Gaveægtepagter.


Du er altid velkommen til at kontakte MinAdvokat pr. e-mail og få et gratis råd om ægtepagter.

 

Vidste du dette?